Σχεδιασμος Κοινωνικων Δρασεων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο σχεδιασμός των πέντε κοινωνικών δράσεων που αναπτύσσονται παρακάτω προσβλέπουν στο άνοιγμα του Εργαστηρίου στην κοινωνία μέσα από την υλοποίηση διαφόρων ειδών έργων. Οι δράσεις αυτές είναι:

Α) Η Ελληνική κοινωνία και η κρίση. Ποιοι είμαστε και που πάμε,

Β) Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής,

Γ) Προγράμματα ευαισθητοποίησης και βραχυπρόθεσμης εκπαίδευσης διαφόρων επαγγελματικών ομάδων,

Δ) Βιωματικές ημερίδες, σεμινάρια και δρώμενα,

Ε) Κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών δράσεων κάναμε μια αρχική ταξινόμησή τους με βάση άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε. Καθορίσαμε αυτούς τους αρχικούς βασικούς άξονες με βάση τους στόχους του προγράμματος και τη γνώση, την εμπειρία, τα ενδιαφέροντα των συνεργατών μας έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, εξελιχθεί και πραγματωθεί μέσα από τη μακρόχρονη εμπειρία μας με την υλοποίηση εκπαιδευτικών και κοινοτικών προγραμμάτων, διοργάνωση και ενεργό συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια, τη συγγραφή και την έκδοση κειμένων, επιστημονικών εργασιών κ.λπ.

Οι άξονες αυτοί θα εμπλουτιστούν ή θα διαφοροποιηθούν μέσα από την εμπειρία της εφαρμογής του προγράμματος.

Στόχος των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν είναι να μοιραστούμε με αυτούς με τους οποίους θα αλληλεπιδράσουμε όσα έχουμε μάθει μέσα από την εμπειρία μας για το πώς μπορεί να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές.

ΔΡΑΣΗ Α

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ

 

Στόχος αυτής της δράσης είναι να συμβάλουμε στην ανταλλαγή θέσεων, απόψεων, γνώσεων και εμπειριών σε ό,τι αφορά στη βαθύτερη κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας, την αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας και την αναζήτηση δημιουργικών και προωθητικών κατευθύνσεων για μια πιο λειτουργική κοινωνία του αύριο.

Η δράση αυτή προτείνουμε να υλοποιηθεί μέσω των παρακάτω έργων.

Έργο 1

Συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, δημόσιες συζητήσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, διαδραστικούς χώρους στο διαδίκτυο) μέσα από τις οποίες μπορούμε να συμβάλουμε σε προβληματισμούς που έχουν άτομα και ομάδες σήμερα.

Έργο 2

Βραδιές διαλόγου. Σύντομα ξεκινούν στο Εργαστήριο Βραδιές Διαλόγου. Μια φορά το μήνα (κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα) θα διοργανώνονται ανοιχτές εκδηλώσεις με έναν ή περισσότερους καλεσμένους ομιλητές οι οποίοι θα πλαισιώνονται από ένα πάνελ. Το γενικό θέμα της βραδιάς διαλόγου για το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε ήδη καλέσει γνωστούς επιστήμονες και διανοητές που έχουν μελετήσει σχετικά θέματα.

Έργο 3

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου Δημιουργική Αφήγηση Ζωής θα διοργανώνονται λογοτεχνικές αλλά και άλλες συναντήσεις με γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Επίσης, θα παρακολουθούνται προαιρετικά θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και γενικά πολιτιστικά δρώμενα που άπτονται στο θέμα του σεμιναρίου. Tέλος, θα οργανώνονται επισκέψεις σε προσωπικούς χώρους προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους μέσα από την ίδια τη ζωή και το αυτοβιογραφικό τους έργο.

Υπεύθυνη σεμιναρίου: Κρυσταλία Πατούλη, Δημοσιογράφος-Σύμβουλος Συστημικής Προσέγγισης.

Έργο 4

Πρόταση για Ημερίδα από τον κ. Αρίστο Δοξιάδη με τη συμμετοχή τραπεζικών και ψυχολόγων, με στόχο την κατάθεση εμπειριών και την παροχή συμβουλευτικής στους ανθρώπους-θύματα της οικονομικής κρίσης (π.χ. άνεργοι) που επιζητούν την προσωπική ανασυγκρότηση τους και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους.

Έργο 5

Δημιουργία διαδραστικού χώρου στο διαδίκτυο για την ανάρτηση κειμένων, εικόνων κ.λπ. που αφορούν τους προβληματισμούς γύρω από θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.

Έργο 6

Συγγραφή βιβλίων και κειμένων πάνω σε συναφή θέματα (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή). Από τις σκέψεις, προτάσεις και ιδέες που ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες στα προαναφερθέντα έργα.

Εντός των ημερών θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά ένα κείμενο της Χάρης Κατάκη με τίτλο: Οι νεαροί παραβάτες και η ελληνική κοινωνία: Ισομορφικοί αντικατοπτρισμοί.

ΔΡΑΣΗ B

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

 

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των συνεργατών μας που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας και να διαθέσουμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας, σε κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Έργο 1

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, το Εργαστήριο προσφέρει εδώ και χρόνια δωρεάν συμβουλευτική. Στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικών Δράσεων στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτήν την προσφορά, τόσο στα πλαίσια των προγραμμάτων του Εργαστηρίου, όσο και στα πλαίσια της δικτύωσής μας με άλλους φορείς.

Έργο 2

Δημιουργία ανοιχτής γραμμής βοήθειας στην οποία μπορούν να απευθύνονται άτομα, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξυπηρετούνται αφιλοκερδώς από συνεργάτες του Εργαστηρίου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κοινωνικών Δράσεων.

 

ΔΡΑΣΗ Γ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, στελέχη δήμων και οργανωμένων κοινωνικών ομάδων, συλλόγων και σωματίων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν, λόγω της κρίσης, αυξημένα και οξυμένα προβλήματα των ατόμων, των ομάδων και των οικογενειών με τις οποίες έρχονται σε επαφή.

Άμεσα σχεδιάζεται πρόγραμμα δράσης σε δύο κυρίως ομάδες: εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς.

Έργο 1

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην εκπαίδευση σε διάφορες δομές ή έχουν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και να μεταφέρουν την εμπειρία τους στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε κέντρα συμβουλευτικής – σε συμβουλευτικούς σταθμούς, διευθυντές σχολείων, σύμβουλοι εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων κ.λπ.).

Υπεύθυνη του προγράμματος: Ειρήνη Ρέππα, Πρόγραμμα Βραχυπρόθεσμης Εκπαίδευσης εκπαιδευτικών.

Υπεύθυνη προγράμματος Πάτρας: Μανουέλα Πλατάκη

Έργο 2

Σχεδιάζονται προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης κοινωνικών λειτουργών.

Υπεύθυνες: Χάρις Κατάκη, Πέγκυ Αθηνιώτου, Ρένα Κωνσταντάκη

 

ΔΡΑΣΗ Δ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

Μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνικών Δράσεων το Εργαστήριο συνεχίζει και διευρύνει την πλούσια και πολυετή αυτή δραστηριότητα. Οι δράσεις που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

Απευθύνονται στο ευρύ κοινό (ζευγάρια, έφηβοι, παιδιά). Εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια αυτού του τύπου ήδη έχουν προγραμματιστεί και θα υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε συνεργασία και με άλλους φορείς (δήμους, οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, συλλόγους, εκπαιδευτικούς οργανισμούς κ.λπ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Βόλος, Λαμία, Χαλκιδική κ.α.)

Έργο 1

Δρώμενο βασιζόμενο στην τηλεοπτική σειρά του Γ. Καπουτζίδη με τίτλο: Στο παραπέντε με στόχο την ανίχνευση μηνυμάτων, συμβολισμών και συνδέσεων με την ελληνική πραγματικότητα. Με ερέθισμα σκηνές από την εν λόγω σειρά που προβάλλονται, όσοι συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε μία δημιουργική αναζήτηση νέων προτύπων ύπαρξης και συνύπαρξης.

Τη δράση αυτή σχεδίασε μια πενταμελής ομάδα εκπαιδευόμενων του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Θεραπεία Τριλόφου Θεσ/νίκης και συντόνισε η Χάρις Κατάκη.

*        Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Αμφιθέατρο του εν λόγω Πανεπιστημίου, το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, 10.00-14.00.

*        Στα πλαίσια του 4ο Πανελλήνιου Συνεδρίου στη Συστημική Θεραπεία, στο Ηράκλειο Κρήτης, 30/4 – 2/5/2010, με τίτλο «Η Παραβατικότητα σήμερα: Ναρκωτικά, κακοποίηση και βία στα ανθρώπινα συστήματα», παρουσιάστηκε  δρώμενο με τίτλο: Το Παράδοξο Παραβατικό Παραμύθι του «Παραπέντε». Αποκρυπτογραφώντας τα τηλεοπτικά μηνύματα του Γ. Καπουτζίδη.

Στόχος της παρουσίασης ήταν να εντοπίσει και να προβάλλει στοιχεία του συστήματος των αναδυόμενων και διαχρονικών αξιών της ελληνικής κοινωνίας.

*        Μια παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

Έργο 2

Αφήγηση παραμυθιών. Σχεδιάζονται εκδηλώσεις για παιδιά από την συνεργάτιδα του Εργαστηρίου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αθηνά Μπίνιου.

ΔΡΑΣΗ Ε

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

Στόχος του Εργαστηρίου είναι να υλοποιηθούν δράσεις που να σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε σειρά θεμάτων που αφορούν αλλαγή στάσης των πολιτών απέναντι σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και την συμβολή στη βελτίωση των υπαρχουσών δομών και λειτουργιών.

Υπεύθυνος προγράμματος: Βαγγέλης Κονταξάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Έργο 1

Μετατροπή των βιβλίων του Εργαστηρίου και άλλων επιλεγμένων βιβλίων που σχετίζονται με το χώρο της ψυχικής υγείας σε cd ώστε να είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους με τύφλωση.

* Μια ομάδα μαθητών Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών με πρωτοβουλία της Άννας Αναστασάκου-Κατάκη θα διαβάσουν βιβλία της Σειράς μας Ανθρώπινα Συστήματα.                                         

Έργο 2

Συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μύες Εν Δράσει» που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση παιδιών 8-16 ετών σε θέματα αναπηρίας, προσβασιμότητας και προσαρμοσμένου αθλητισμού. Το «Μύες Εν Δράσει» δημιουργήθηκε το 2005 από τον Βαγγέλη Κονταξάκη και έχουν πραγματοποιηθεί συνεργασίες με σχολεία, κατασκηνώσεις, μη κερδοσκοπικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Έργο 3

Συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολη σχολιου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εργαστηριο Διερευνησης Ανθρωπινων Σχεσεων:

Αίαντος 3, Βριλήσσια, Τ.Κ.:15235
Τηλ.: 210 8063665, 210 6129290
Fax: 210 8062113
Ε-mail: info@ergastirio.eu
Website: http://www.ergastirio.eu

μερικες… γεφυρες ακομα:

ΑΡΧΕΙΟ ~ οι δημοσιευσεις του blog ανα ημερομηνια:

ΑΡΧΕΙΟ ~ οι δημοσιευσεις του blog ανα κατηγορια:

Δημοφιλη κλικ:

  • Κανένα

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις νέες δημοσιεύσεις του blog, συμπληρώστε το e-mail σας παρακάτω και πατήστε 'Εγγραφή'

Επισκεπτες

  • 24.354 hits
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: